top of page
Search

Vakcinácia mačiek

Updated: May 17, 2022


Veterinárna medicína považuje vakcináciu mačiek k najzásadnejšiemu preventívnemu úkonu.

ZÁKLADNÁ VAKCINAČNÁ SCHÉMA MAČIATOK (PRVÉ VAKCINÁCIE):

  1. vakcinácia (infekčné ochorenia mačiek) cca 9. - 11. týždeň veku

  2. vakcinácia (infekčné ochorenia mačiek) cca 12. - 14. týždeň veku

  3. besnota cca 16. týždeň veku

  • medzi očkovaniami sa dodržiava časový interval 3 - 4 týždne

  • kompletné preočkovanie (infekčné ochorenia + besnota) je o 1 rok a následne 1x ročne

  • veterinárny lekár vždy stanoví individuálnu schému pre Vašu mačičku

Zo zákona je pre majiteľov mačiek povinné iba očkovanie proti besnote. My však odporúčame očkovať mačičky aj proti základným infekčným ochoreniam.

BESNOTA:


Je to vírusové, smrteľné ochorenie, prenosné aj na človeka a iné zvieratá. K nákaze dochádza prenosom slín (uhryznutím) od nakazeného zvieraťa. Ochorenie postihuje najmä nervový systém. Klinickými príznakmi sú agresivita, rozšírené zrenice, nadmerné slintanie, ochrnutie, zášklby, kŕče až úhyn.

Vakcíny proti besnote existujú s platnosťou 1 alebo 3 roky. Pokiaľ cestujete s Vašou mačičkou do zahraničia, je potrebné preočkovanie proti besnote každý rok a jeho zápis do jej pasu.

ZÁKLADNÉ INFEKČNÉ MAČACIE OCHORENIA (VAKCÍNA RCPCH)

INFEKČNÁ PANLEUKOPÉNIA (FPV, MAČACÍ MOR):

Toto vírusové ochorenie je silne nákazlivé a veľmi rýchlo sa šíri v neočkovanej populácii mačiek. Najčastejšie postihuje malé mačiatka, cca od 6. týždňa veku, mnohokrát je ochorenie smrteľné. Prejavmi ochorenia sú vodnatá hnačka, veľakrát krvavá, úporné zvracanie, silná dehydratácia. Ak dôjde k nákaze u gravddnej mačky, väčšinou potratí, avšak ak porodí, mačatá sú postihnuté.

INFEKČNÁ RINOTRACHEITÍDA (FHV, HERPESVIRÓZA) A INFEKČNÁ CALICIVIRÓZA (FCV):

Tieto dve vírusové ochorenia častokrát prebiehajú spolu a ťažko ich príznaky niekedy odlíšiť. Dochádza k zápalu ústnej dutiny (boľavé vredovité lézie na jazyku, ďasnách), zápalu očných spojiviek, nádche a horúčke. K nákaze veľakrát dôjde aj nepriamo - z prostredia. Častokrát je priebeh ochorenia dlhý, chronický.

CHLAMYDIÓZA (CHLAMYDOPHILA FELIX):

Toto bakteriálne ochorenie spôsobuje najmä problémy s hornými cestami dýchacími a očami - výtoky z nosa a očí, zápal spojiviek, nádchu, kašeľ. Neliečené ochorenie však môže vyústiť do zápalu dolných dýchacích ciest (priedušiek a pľúc).

DOPLNKOVÉ INFEKČNÉ MAČACIE OCHORENIA

MAČACIA LEUKÉMIA (FELV):

Toto vírusové ochorenie má väčšinou chronický charakter a je neliečiteľné. Mačka chradne, máva často zväčšené lymfatické uzliny, zápaly ústnej dutiny, infekcie dýchacích ciest, horúčky, nechutenstvo až nádorové ochorenia. Väčšinou sa toto ochorenie vyskytuje súčasne s inou infekciou. Zdrojom nákazy sú sliny, telesné tekutiny postihnutého jedinca.

Očkovanie proti mačacej leukémii je možné vykonať spolu s vakcináciou proti ostatným infekčným ochoreniam, resp. v kombinácii s nimi (RCPCHFeLV). Avšak pred očkovaním proti FeLV musí byť mačička testovaná na toto ochorenie a len jedince s negatívnym výsledkom môžu byť proti FeLV zaočkované.

241 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page