top of page
Search

Syndróm mŕtveho chvosta (limber tail)

Updated: May 17, 2022



Zdá sa Vám Váš chovanie Vášho psíka podivné? Nevie si sadnúť, signalizuje Vám pocit bolestivosti pri dotyku chvosta? Neprepadajte panike, pokiaľ ste u Vášho psíka vyslovene nezaregistrovali nejaký úraz.


O ČO IDE?


Pri ochorení akútnej kaudálnej myopatie ide o zápal svalov pri koreni chvosta. Tieto svaly sú najviac namáhané pri plávaní, športovaní a v studenej vode môže dôjsť až k ich zápalu.

AKO TO VYZERÁ?


Zväčša k nám klienti prichádzajú s obavami, že ide o zlomeninu chvosta, ale nezaregistrovali žiadny úraz svojho psíka. Aj keď nemáte vedomosť o zranení psíka, vždy je lepšie ho pre istotu maximálne vylúčiť snímkami RTG. Súčasťou skoro každej anamnézy je informácia o tom, ako boli majitelia s psíkom pri vode, plávať, psík bol dlho v prepravke alebo sprevádzal pánička na poľovačke. Niekedy psík môže stratiť chuť do jedla, môže mať problém s vyprázdňovaním, byť bolestivý a alebo môže mať opuchnutý chvost.

KTORÉ SÚ NÁCHYLNÉ PLEMENÁ PRE TOTO OCHORENIE?


Na toto ochorenie sú náchylné najmä plemená ako labrador, retrívery, setre, bígle, ale môže postihnúť aj iné plemená, ktoré sú nespútané a akčné. V rovnakej miere postihuje psov aj fenky, najčastejšie vo veku okolo 2 rokov.

ČO TREBA VYLÚČIŤ?


Medzi diferenciálne diagnózy, ktoré treba brať v tomto prípade do úvahy patrí trauma, zlomenina, nádory, ochorenia chrbtice, taktiež problémy s análnymi vačkami alebo ochorenie prostaty.

AKO TO LIEČIME?


Toto ochorenie dokáže odznieť aj samo do týždňa až dvoch. Pri výraznej bolestivosti a nekomforte Vášho štvornohého parťáka sa odporúčajú na pár dní lieky proti bolesti, opuchu, zápalu a jeho stav bude oveľa lepší. V žiadnom prípade nepodávajte samovoľne psíkovi humánne lieky na bolesť bez konzultácie s Vašim veterinárnym lekárom. Môžete tým psíkovi viac ublížiť ako pomôcť.

AKO TOMU PREDCHÁDZAŤ?


Psíka treba po okúpaní alebo namočení dôsledne vysušiť, hlavne jeho chvost, nenechať ho ležať mokrého na chladnej dlažbe alebo priamo pod klímou. Ak niekam cestujete a psík musí byť dlhší čas v prepravke, robte si pravidelné prestávky a venčite ho.
640 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page