top of page
Search

Starostlivosť o zuby králikov a syndróm ochorenia dentície

Updated: May 17, 2022


Žiaľ, zhruba každý tretí hlodavec a králik trpí Syndrómom ochorenia dentície (SOD). Ide o multifaktoriálny problém s nejasnou príčinou.


NIEKEDY ZA JEHO VYVINUTIE MÔŽE:

  • nedostatočné obrusovanie

  • metabolické ochorenia

  • diétna príčina (nesprávny pomer vápniku a fosforu)

  • genetika

Stav zubov Vášho malého cicavca je nutné kontrolovať často, či už doma alebo u veterinára, ktorý otoskopickým vyšetrením skontroluje stav všetkých zubov, vrátane stoličiek. Pri problémoch so zubmi hlodavce prestávajú prijímať potravu, čo môže pre nich byť veľmi nebezpečné.


PREJAVY OCHORENIA


Najčastejším prejavom, že Vaše zvieratko trpí SOD je tzv. prerastanie koruniek, alebo koreňov zubov. Ďalšie príznaky, ktoré sprevádzajú toto ochorenie je nechutenstvo, problémy s prijímaním potravy, dokonca až respiračné problémy.

RIEŠENIE:


Prerastanie koruniek zubov je možné riešiť brúsením zubov, ktoré sa vykonáva špeciálnym diamantovým mikrokotúčom. Zuby Vášho zvieratka kategoricky neodporúčame strihať a obrusovať v domácom prostredí. Prerastanie koreňov zubov je možné diagnostikovať RTG vyšetrením hlavy a na základe výsledku tohto vyšetrenia sa následne zvolí vhodná chirurgická metóda.

PREČO SÚ ZUBY PRE KRÁLIKA TAKÉ DÔLEŽITÉ?


Králik je zvieratko, ktoré po celý život niečo hryzká. Celý jeho život je v podstate závislý od jeho hlodavých zubov, ktoré rastú neustále, niekedy oveľa rýchlejšie ako sa stihnú opotrebovať. Preto je veľmi dôležitá pravidelná návšteva veterinára a obrusovanie zubov.

Pokiaľ máte podozrenie, že Váš králiček alebo hlodavec trpí týmto ochorením neváhajte sa na nás obrátiť.



457 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page