top of page
Search

Starostlivosť o pazúriky domácich miláčikov

Updated: May 17, 2022



Udržiavanie správnej dĺžky pazúrikov domácich miláčikov je veľmi dôležité. Ich labky sú veľmi citlivé, a preto je potrebné venovať im pravidelnú starostlivosť.

Pozornosť treba venovať nielen kvalite, ale aj dĺžke ich pazúrikov. Drápky, ktoré sa neskracujú sa môžu neskôr mechanicky poškodiť. Prerastené pazúriky je možné identifikovať pomerne rýchlo. Spoznáte ich ak počujete ako Váš psík nimi neustále klopká o podlahu, všimnete si ohnutie pazúrikov smerom k zemi, do strán, či dokonca ich prerastanie do živého tkaniva.

PSIE PAZÚRIKY


Nie všetky psíky si svoje pazúriky dokážu obrúsiť samé. Vo všeobecnosti majú problém s prerastením pazúrikov predovšetkým menšie plemená. Môžu prekážať zvieratku v prirodzenom pohybe, nedovolia sa mu správne pohybovať, môže nastať dokonca deformácia pohybového aparátu. Ak sa pravidelne staráme o pazúry nášho psíka, znižujeme tým riziko jeho úrazu, ako je napr. odštiepenie, vylomenie, či v horšom prípade vykĺbenie prstu.

PAZÚRIKY U MAČIEK


Mačky žijúce vonku s dĺžkou pazúrikov väčšinou nemajú problém. V prípade, ak chováte mačku len doma v interiéri, je priam nevyhnutné, aby mala škrabadlo, kde si ich môže brúsiť. V opačnom prípade si sama nájde náhradu škrabadla, ktorá nemusí byť zrovna podľa vašich predstáv. Aby ste sa vyhli neželanému zničeniu Vášho nábytku, určite Vám odporúčame v tomto prípade zaobstarať si pre svojho mačacieho miláčika škrabadlo. Strihanie pazúrikov u mačky je predmetom diskusie, nakoľko počas šplhania sa kvôli ostrihaným pazúrom nemusí zachytiť vďaka čomu môže spadnúť a nepríjemne sa poraniť.

PAZÚRIKY MORČIAT, KRÁLIKOV A ĎALŠÍCH ZVIERAT


Králičky a morčatá trávia väčšinu času v klietke a preto nemajú vôbec možnosť si svoje pazúriky obrúsiť, preto im ich treba pravidelne strihať. To isté platí aj o exotických vtákoch, zvlášť ak sú v klietke umiestnené rovné umelohmotné bidielka. U škrečkov, potkanov, myší a zvlášť u pokojnejších, komótnejších jedincov sa tiež môžeme stretnúť s prerastenými pazúrmi.


AKO SI PORADIŤ S PAZÚRIKMI


Sú dve možnosti, ako si poradiť s pazúrikmi našich zvieracích miláčikov. Jednou z nich je návšteva veterináreho lekára, ktorý mu ich odborne upraví, alebo jednoducho ostriháme drápky nášho zvieratka doma. Ako často je potrebné zastrihávať pazúriky je individuálne. Záleží to hlavne od toho, akou rýchlosťou rastú a či si ich zviera dokáže samo obrúsiť.

Po zvážení všetkých týchto aspektov odporúčame pri skracovaní pazúrikov v domácom prostredí používať výlučne len špeciálne kliešte, ktoré sa dajú zakúpiť v obchodoch s chovateľskými potrebami, alebo na veterinárnych klinikách. Určite nikdy nepoužívajte na strihanie klasické, alebo manikúrové nožnice. Pri strihaní myslite aj na to, aby ste nestrihali naraz veľkú časť pazúra, aby ste omylom nezastrihli zvieratku do živého lôžka jeho nechtu. Pri strihaní je dôležitá aj správna fixácia zvieratka, keďže sa väčšinou pri takýchto procesoch vrtia. Psy a mačky majú na predných labkách 5 prstov a na zadných štyri prsty. Pri strihaní nezabudnite teda ani na ich piaty bočný prst na predných končatinách.
174 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page