top of page
Search

Prerastanie zubov u drobných cicavcov

Aj keď sú králiky a hlodavce v niečom odlišní, jedno majú spoločné. A tým sú dorastajúce zuby. Na prvý pohľad by sa mohlo u oboch skupín zdať, že majú len hlodáky, ktoré môžeme pri skúmaní tlamy vidieť ako prvé, ale nie je to tak. Oveľa dôležitejšie sú u oboch skupín zadné zuby - stoličky. Tie tiež pravidelne dorastajú a ich nedostatočné obrusovanie môže viesť k veľmi nepríjemným zdravotným komplikáciám.

Prerastajúce zuby patria medzi najčastejšie ochorenia drobných cicavcov.

Pri nedostatočnom fyziologickom obrusovaní zubov dochádza k predlžovaniu koruniek rezákov, črenových zubov a stoličiek oboma smermi, zub sa vychyľuje a zviera bodá do tváre alebo jazyka. Domáceho miláčika to samozrejme veľmi bolí, prestáva konzumovať potravu a pri neriešení problému sa objavujú zápaly, abscesy, podvýživa, tráviace problémy, očné komplikácie, ochorenia kože a iné. Môže sa objavovať slintanie, vychudnutosť alebo výtok z nosa či očí. Jedným z prvých príznakov prerastania zubov je znížený príjem krmiva a strata hmotnosti. Králik prestáva jesť seno a vyberá si hlavne mäkšiu a ľahko spracovateľnú potravu.

Hlavným dôvodom prerastania zubov býva nedostatok vlákniny, preto je podávanie sena nevyhnutné. Menej časté, ale napríklad pre chov veľmi podstatné, je geneticky podmienené prerastanie. Niektorí jedinci majú pre prerastanie silné predispozície, takže je možné, že veterinárnu ordináciu navštívite, aj keď budete zvieratku podávať správne kŕmenie.

Diagnostika je založená na klinickom vyšetrení veterinárom. Pre podrobné vyšetrenie ústnej dutiny vrátane úpravy prerastených zubov je potom nutná celková anestézia, mnohokrát je potrebné vykonať aj RTG vyšetrenie.

Liečba spočíva v úprave jedálnička, opakovanej odborne vykonanej úprave veľkosti a zhryznej plochy zubov, prípadne odstránení zubov postihnutých infekciou a podávaní podporných liečiv.

Prevencia prerastených zubov je založená na správnej výžive, starostlivosti a kontrole. Jediným spôsobom, ako dosiahnuť zdravie zubov, je seno. Tiež vetvičky ovocných stromov či kríkov sú ideálnym pomocníkom na prerastajúce zuby. Môžeme ich podávať čerstvé aj sušené, ktoré sú o to viac tvrdšie. Čím tenšia vetvička, tým väčšia šanca na to, že ju králik skonzumuje celú a podporí tak brúsenie zubov.

Seno je u bylinožravých hlodavcov (morča, činčila a osmák) a králikov najdôležitejšou zložkou jedálnička. Vo voľnej prírode je jedálniček králikov a hlodavcov relatívne jednoduchý. Skladá sa hlavne z tráv, bylín a stebiel, ktoré obsahujú vysoké percento vlákniny, a tá sa musí v ústnej dutine po dlhú dobu drviť. Tým je zabezpečené pravidelné a dostatočné obrúsenie zubov. Krmivá energeticky výhodnejšie (zrná, pelety, suchý chlieb...) sú rozhryznuté relatívne rýchlo a čeľuste sa pri tom oproti sebe pohybujú len vo vertikálnom smere. Toto kŕmenie je navyše veľmi sýte a zviera už po jeho požití nemá potrebu ďalšieho príjmu potravy. Zuby sa tým dostatočne neobrusujú a prerastajú.

Seno tak musia mať králiky aj ostatné drobné cicavce k dispozícii vždy. Znižuje sa tým riziko metabolického ochorenia kostí vybalansovaným obsahom vápnika, fosforu a vitamínu D, aby nedochádzalo k „mäknutiu“ kostného tkaniva čeľuste, a tým k jej deformitám a uvoľneniu zubov. Navyše si nepretržitý rast zubov vyžaduje dostatočný prísun vápnika. Ďalej potom vhodné krmivo zaistí dostatočné opotrebenie zubov, a tým zabraňuje ich prerastaniu.

V našej ordinácii vám pri vyšetrení radi ponúkneme ako možnosti prevencie, tak aj odborné riešenie prípadných problémov so zúbkami vašich králikov a  drobných cicavcov. Zaujíma vás viac problematika zdravia zubov a správneho kŕmenia u drobných cicavcov? Neváhajte sa k nám objednať na preventívne vyšetrenie, radi vám všetky otázky zodpovieme a so starostlivosťou poradíme.
20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page