top of page
Search

Pozorujete u svojho zvieracieho miláčika zubný kameň?

Updated: May 17, 2022


Ak trápi Vášho psíka alebo mačičku zubný kameň či zápach z papuľky, tak tento článok je práve pre Vás. Zubný kameň nie je len estetický problém, ale aj zdravotný a často aj vážnejší, ako si myslíme.

V ústnej dutine zubný kameň predstavuje stvrdnutý zubný povlak na povrchu zuba, často sa spája s problém starších zvierat, čo nezodpovedá skutočnosti. U malých plemien psíkov sa začína tvoriť už v mladom veku.

Zubný kameň ako taký nespôsobuje bolesť, ale môže to byť však začiatok komplikácií ako zápal ďasien, či krvácanie, prípadne ak zápal postúpi hlbšie aj periodontitída a vypadávanie zubov.

VZNIK ZUBNÉHO KAMEŇA


Kúsky potravy sa počas dňa zachytávajú na zuboch, ďasnách a v medzizubných priestoroch, kde sa pomocou baktérií premieňajú na zubný povlak, postupne sa do zubného povlaku ukladajú minerálne látky zo slín a dochádza tak k vzniku zubného kameňa.

AKÉ KOMPLIKÁCIE ČAKAŤ?

  • Zápal ďasien -gingivitída, môže byť spôsobená hromadením plaku pri okrajoch ďasien. Tento proces je vratný, ak zvieratko podstúpi dentálne ošetrenie včas.

  • Periodontitída je nevratné štádium, dochádza k deštrukcii podporných tkanív a strate zubov. Tu je potrebné začať komplexnú liečbu ústnej dutiny a celého organizmu, vytrhnutie postihnutých zubov je jediným riešením.

  • Infekcie vnútorných orgánov vznikajú, ak je maximálne zanedbaná starostlivosť o dentálnu hygienu, baktérie môžu cez zápal v ústnej dutine prenikať do krvného obehu a rozšíriť sa do celého tela, vďaka tomu majú možnosť postihnúť aj iné orgány ako srdce, obličky, pečeň alebo kĺby.

AKO NA PREVENCIU


Sú rôzne možnosti ošetrenia ústnej dutiny zvierat, či už vo forme výživových doplnkov (žuvacie tyčinky, dentálne prášky, rôzne dezinfekčné vody), alebo pravidelné čistenie kefkou a enzymatickou pastou. Tieto spôsoby často úplne nezabránia tvorbe zubného plaku a kameňa, ale môžu tento proces spomaliť. Časom je ale jediným možným riešením vyčistenie zúbkov ultrazvukom u veterinára. Zákrok prebieha v miernej sedácii, čiže zvieratko je počas ošetrenia utlmené, nevníma tak stres z procesu liečby a je možné bezpečné ošetrenie jeho papuľky.
84 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page