top of page
Search

Perzistentný mliečny chrup u psa

Mliečny chrup sa u rastúcich šteniat vyvíja od 3 do 7 mesiacov života a tvorí ho celkom 28 zubov. Ako prvé rastú šteňatám rezáky a očné zuby, ktoré rastú medzi 3 a 4 týždňom. Črenové zuby vyrastajú neskôr. Stoličky šteniatku nenarastú vôbec. Znalosť zubného vzorca psa a doby prerezania jednotlivých zubov je dôležitá pre rozpoznanie toho, či niektorý zub chýba alebo je naopak nadbytočný.

Vo chvíli, kedy sa začne trvalý zub prerezávať prirodzenou cestou, vytvára tlak na hrot koreňa mliečneho zuba a dôjde tak k resorpcii jeho koreňa, dochádza postupne k uvoľneniu a následne vypadnutiu dočasného zuba.

Ako prvé sa menia rezáky v 3 mesiacoch, potom špičiaky, črenové zuby a posledné rastú stoličky medzi 5-7 mesiacom. Pokiaľ zub nerastie správnou cestou, nedochádza k tlaku na mliečny zub a ten potom nevypadne a zostáva na mieste. Trvalý zub vyrastie vedľa neho a vniká nám perzistentný mliečny chrup (zub, ktorý ešte nevypadol, hoci už mal), ktorý najčastejšie postihuje malé plemená ako napríklad chihuahua, yorkshirský teriér, mops ale tiež sa s ním stretávame u buldogov, bostonských teriérov a boxerov. Chyba môže tiež nastať pri mliečnom zube, ktorý sa chybne prereže inde, alebo nie je založený trvalý zub.

Treba tiež rozlíšiť medzi zdvojením korunky a výskytom nadpočetných zubov. V prípade, že zostanú všetky zuby, vytvorí sa takzvaný „žraločí chrup“. Perzistentné zuby je nutné chirurgicky odstrániť, pretože spôsobuje množstvo problémov ako napríklad vytláčanie trvalých zubov, krivenie zhryzu, zvýšené hromadenie potravy a tvorba zubného kameňa. Už len vďaka tomu, že majú spoločný gingiválny lem a spôsobujú oslabenie upevnenia paradontu. U šteniat odporúčame preventívne stomatologické vyšetrenie, aby sa predišlo prípadným problémom s rastom zubov a prevencii vzniku ďalších ochorení ústnej dutiny. Nenechávajte nič na náhodu a neváhajte sa k nám objednať na konzultáciu kde vám radi poradíme.
10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page