top of page
Search

Odčervenie našich psíkov


MVDr. Mária Petríková zo Super zoo Veterina vám predstaví problematiku odčervenia psíkov. Parazity existujú vonkajšie a vnútorné. Zameriame sa na parazity, ktoré sídlia v tráviacom trakte nášho psíka. V prípade, že zvieratko trápia vnútorné parazity môže sa to prejaviť napríklad zvracaním alebo hnačkami. Na šteniatkach môže byť pozorované zväčšené bruško. Existujú však aj prípady, pri ktorých nie sú pozorované žiadne vonkajšie príznaky.

Dokážem zistiť či má môj psík parazity?


Ako majiteľ môžem sledovať stolicu svojho psa. Niekedy sú parazity pozorovateľné aj voľným okom. Môže to byť hlavne po podaní odčervovacej tabletky. Ak ich nie je vidno a chceme si byť istí treba zozbierať trus minimálne z troch dní, skladovať ho v chladničke a priniesť na koprologické vyšetrenie k veterinárnemu lekárovi, ktorý už presne zistí, či tam parazity sú alebo nie sú.

Môže mať môj psík parazity aj keď sa nestretáva s inými psami?


Samozrejme, prenos týchto parazitov prebieha nepriamym spôsobom, cez prostredie, v ktorom sa psíky pohybujú. Stačí, keď psík oblíže infikované miesto, kde tam predtým vykonal potrebu iný pes a zanechal tam infikovanú stopu.

Veterinár zistil, že môj pes má parazity, aký je postup?


Koprologickým vyšetrením trusu určíme druh parazita a jeho premnoženie v organizme. Na základe toho podáme daný liek – antiparazitikum a určíme dĺžku liečby, nastavíme ďalšiu kontrolu.

Po podaní liekov treba psíka sledovať?


Sledujeme, či dobre toleruje odčervenie, to znamená, že nehnačkuje a nezvracia po podaní. A aspoň dva dni po odčervení kontrolujeme stolicu, či sa v nej neobjavia parazity . V prípade, že sa objaví hnačka alebo zvracanie väčšinou do druhého dňa prejde, ale aj tak je potrebné informovať veterinára, aby mohol zvoliť formu odčervenia, ktorú bude zvieratko lepšie tolerovať.

Aké poznáme najčastejšie parazity?


V skratke máme tri základne skupiny parazitov kam patria jednobunkovce (giardia), ploché červy (pásomnica) a oblé červy (škrkavky).

Mám doma viac zvierat musím odčerviť všetky?


Ideálne je odčervovať zvieratá v domácnosti naraz všetky, kvôli možnému nepriamemu prenosu orofekálnou cestou.

V akej forme sa nachádzajú odčervenia?


Antiparazitiká máme v rôznych formách - pasty, tabletky ochutené aj neochutené, a potom SPOT ON prípravky, ktoré sa aplikujú na kožu.

Ako často je dobré odčervovať ? Existuje aj preventívne odčervenie?


Buď odčervujeme, pretože parazity boli potvrdené koprologickým vyšetrením a nasadíme príslušnú terapiu, alebo by sme mali odčervovať preventívne. Postupuje sa podľa odčervovacích schém.

Do troch mesiacov veku sa odčervuje každé dva týždne. Od troch mesiacov do šiestich mesiacov je to jeden krát za mesiac. Od šiestich mesiacov je to každé tri mesiace alebo aj mesačne. Je to individuálne a záleží od nastavenia majiteľa a jeho zvieraťa. Najčastejšie sa stretávame s preventívnym odčervením štyrikrát do roka (každé tri mesiace).

Prečo musíme odčervovať tak často?


Odčervovacia látka usmrtí aktuálne parazity v tráviacom trakte. Parazity ale majú rôzny vývinový cyklus a jednorazovým podaním sa nám nepodarí eliminovať všetky štádiá, preto je nutné odčervenie opakovať. Alebo sa naše zvieratko môže o pár dní znovu nakaziť tým, že olizne niečo infikované. Nie je tam mesačná ochrana ako sme zvyknutí u antiparazitík proti blchám a kliešťom a iným vonkajším parazitom.

Môžem celý čas odčervovať tým istým liekom?


Môžem, ale bolo by dobré odčervovacie lieky z času na čas prestriedať, aby sa nevytvorila rezistencia parazitov na liek. Veľmi dôležité je aj poznať váhu svojho zvieraťa a podať potrebnú dávku lieku na jeho kilá, nepoddávkovať.

Rada pre vás:


Parazity môžu vážne potrápiť vášho miláčika aj Vás. Nepodceňujte ich a chráňte seba aj svojich štvornohých priateľov. Ja svojho psa aj svoju mačku odčervujem raz mesačne na pravidelnej báze aj proti vnútorným aj vonkajším parazitom, o ktorých sa porozprávame zasa nabudúce.


Vypracovala: Viktória Kaňková, vedúca predajne Bratislava – Avion
106 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page