top of page
Search

Ochrana našich miláčikov proti vonkajším parazitom

Updated: Jun 1, 2023


Najčastejšie a aj najznámejšie parazity, pred ktorými chceme našich štvornohých priateľov ochrániť, sú blchy a kliešte. Kliešťová sezóna začína už veľmi skoro, akonáhle sa koncom februára po zime trochu oteplí, najneskôr začiatkom marca. Sezóna môže trvať až kým neprídu prvé mrazy, záleží od daných lokalít. Ďalšie známe ektoparazity, pred ktorými zvieratá chránime, sú demodex, kožný svrab, ušný svrab, cheyletiella, a iné. Niektoré parazity nás môžu potrápiť aj celoročne.

Prečo používať antiparazitiká?


Chrániť naše zvieratá proti vonkajším parazitom je veľmi dôležité, chránime tak aj seba samých a naše domovy. Vonkajšie parazity vedia byť veľmi nepríjemné a často spôsobujú svrbenie a rôzne kožné ochorenia. Najhoršie a najzávažnejšie je však, že sú schopné prenášať vážne a život ohrozujúce ochorenia, ako sú babezióza, erlichióza, anaplazmóza, kliešťová encefalitída, borelióza, dirofilarióza a iné.

Aké druhy antiparazitík poznáme?


Treba používať kvalitné veterinárne prípravky. Pozor, psy a mačky majú často rozdielne zloženie prípravkov – treba sa vždy uistiť, pre aké zviera je prípravok určený. Poznáme rôzne formy antiparazitík:

Pipety / spot on

  • podanie roztoku priamo na kožu zvieraťa

  • frekvencia podávania je jeden krát za mesiac alebo tri mesiace

  • výhodou niektorých je aj repeletný účinok

  • nevýhoda je, že pri pravidelnom kúpaní sa nedá garantovať mesačný/ trojmesačný účinok

Tabletky

  • podanie perorálne

  • frekvencia podávania jeden krát za mesiac alebo každé tri mesiace

  • výhody - ochutené a väčšina psov ich veľmi rado a bez problémov prijíma, existuje kombinácia pre vonkajšie aj vnútorné parazity

  • nevýhody - nemajú repelentný účinok

Obojky

  • nasadiť zvieraťu správne na krk, nosí sa non-stop

  • frekvencia podávania - vydržia 6-8 mesiacov podľa výrobcu

  • nevýhoda - musia byť na zvierati non- stop a správne nasadené, nie voľné, pod obojkom by mal byť priestor na dva prsty. Mnoho z nich je toxických pre vodné organizmy, nemali by ich nosiť psy plavci.

Spreje

  • postriekanie srsti - rovnomerná aplikácia na celý povrch tela

  • výhoda - možné použiť u gravidných a laktujúcich samíc, tiež u šteniatok do 8 týždňov veku a do dvoch kg.

  • nevýhoda - nie je dlhodobý účinok na všetky parazity


Antiparazitiká na vonkajšie aj vnútorné parazity


Na trhu existujú rôzne kombinácie prípravkov, ktoré zabezpečia dva v jednom, a teda pokryjú vonkajšie aj vnútorné parazity súčasne.

Antiparazitiká a šteňatá, seniori a dospelé psy


Antiparazitiká chrániace proti vonkajším parazitom môžu mať vekové obmedzenie. Často je to obmedzenie nepodávať šteňatám mladším ako 8 týždňov alebo s hmotnosťou menšou ako 2 kg. V týchto prípadoch existujú alternatívy. Pre dospelých psov a seniorov vekové obmedzenie nie je. Každý má svoju váhovú kategóriu. Ak má náš senior nejaké chronické ochorenie, prihliada sa na výber vhodného lieku.

Je vhodné kombinovať viac antiparazitík?


Antiparazitiká sa dajú kombinovať, ale je to veľmi individuálne. Treba si uvedomiť, prečo by dané zviera potrebovalo niečo naviac a vytvoriť kombináciu na mieru a správne odstupňovať čas podania daných druhov prípravkov.

Striedať antiparazitiká / používať stále rovnaké?


V tomto prípade môžeme zostať verný prípravku, ktorý nám a nášmu zvieraťu najviac vyhovuje. V prípade, že malo zviera reakciu na predchádzajúcu liečbu, určite sa treba poradiť s veterinárom a vybrať inú alternatívu.

Účinok antiparazitík


Možno si kladiete otázku, či všetky antiparazitiká účinkujú na rovnaké druhy parazitov. Každý prípravok má iné spektrum pôsobenia a môžu sa skladať z jednej alebo viacerých účinných látok. Najčastejšie pokrývajú blchy a kliešte.

Ako vybrať to najlepšie antiparazitikum?


Výber je veľmi individuálny. Treba si odpovedať na niekoľko otázok napríklad: Bude sa môj pes pravidelne v lete kúpať? Ma dlhú alebo krátku srsť? Nebude mi prekážať, že bude mať na sebe stále obojok? Zožerie mi ochutenú tabletku alebo ho proste neprekabátim? Mám v domácnosti deti? Aké veľké deti? Batoľa, čo všetko dáva do úst? Čakáme bábätko? Cestujem na dovolenku k moru? Váš veterinárny lekár vám určite rád poradí najlepšie.

Rada pre vás:


Ja osobne si vediem poctivo kalendár, kedy som podala antiparazitiká aj psíkovi, aj mačičke. Podávam im ich synchronizovane a vďaka tomu nikdy na ďalšiu dávku nezabudnem. Nedovolím, aby vzniklo nejaké „okno“ v nepodaní prípravku a aby sa na môjho psíka prisal nejaký kliešť. Ak spozorujete kliešťa na svojom zvierati, vždy ho radšej vyberte. Pribaľte si do svojej pohotovostnej lekárničky pre zviera jedny háčiky na vybratie kliešťa.

Pripravili: MVDr. Mária Petríková, Super zoo veterina, Viktória Kaňková, ambasádorka Super zoo
114 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page