top of page
Search

Nové šteniatko v rodine - čo by ste mali vedieť

Updated: May 17, 2022


Chystáte si do Vašej rodiny prijať nového štvornohého člena? Ak áno, ponúkame Vám zopár zaujímavých faktov, ktoré by ste v tomto prípade mali určite vedieť.

AKO BY MALO VYZERAŤ ZDRAVÉ ŠTENIATKO?


Šteniatko by malo byť v prvom rade hravé, aktívne, malo by mu určite chutiť papať, nemalo by mať problém so stolicou a močením. Väčšina chovateľov zvykne pribaliť k šteniatku aj granulky, na ktoré je psík od mala zvyknutý.

ČO VŠETKO BY STE MALI MAŤ OD SERIÓZNEHO CHOVATEĽA?


Chovateľ by Vám mal šteniatko poskytnúť s riadnym veterinárnym preukazom, v ktorom bude uvedené aplikované odčervovanie a konkrétny preparát, ktorým bol psík odčervený. V preukaze ďalej musia byť nálepky vakcín nalepené v príslušnej kolónke, vrátane dátumu vakcinácie a potvrdené veterinárnym lekárom jeho podpisom a pečiatkou. Inak sa vakcinácia považuje za neplatnú a je nutné si preveriť serióznosť chovateľa.

ČIPOVANIE


Šteniatko pri prechode z rúk chovateľa k svojmu majiteľovi musí byť čipované. To znamená, že šteniatko by ste mali dostať regulárne začipované a číslo čipu by malo byť zaregistrované v centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ, https://www.crsz.sk/). Na tejto web stránke sa dá hodnoverne overiť, či sa tam nachádza aj čip Vášho zvieratka. Vašou povinnosťou je psíka prihlásiť na Vaše meno do 15 dní od jeho nadobudnutia.

KEDY NAVŠTÍVIŤ VETERINÁRA?


Šteniatko sa po 3-4 dňoch u Vás aklimatizuje a vtedy je ideálny čas na Vašu prvú spoločnú návštevu veterinára, ktorý skontroluje jeho čip, platnosť vakcinácií, klinicky ho vyšetrí a v prípade potreby aj odčerví. Doma Vám môžu v súvislosti s jeho zdravotným stavom uniknúť viaceré podstatné detaily, ako napríklad či má oba semenníky zostúpené v miešku, či nemá pruh a mnoho ďalšieho. Veterinár by Vám mal poskytnúť rady, ako často Vášho nového zverenca odčervovať, kedy je čas na jeho ďalšiu vakcináciu, aké je pre neho ideálne krmivo a mnoho iného.

Samotné šteniatko je dôležité vhodne pripraviť pred prvou návštevou veterinára. Ide k nemu po prvý krát bez akýchkoľvek skúseností, či očakávaní. Veľmi podstatná je profesionalita lekára, od ktorej závisí, ako si prvú návštevu psík zapamätá.

PONÚKAME VÁM ZOPÁR RÁD:

  • Kontrolujte svoju nervozitu - zvieratko dokáže vycítiť, že ste nervózny a následne bude aj ono

  • Oklamte jeho ňufáčik - navoňajte vankúšik alebo oblečenie upokojujúcou vôňou a zoberte ho so sebou. Psov dokáže upokojiť vôňa levandule, či vanilky. U mačiek je to napríklad vôňa mačacej mäty, či valerián

  • Online registrácia - ak je to možné zaregistrujte sa vopred online. Vaše čakanie v ordinácií bude o to kratšie

  • Pripravte šteniatko na cestovanie autom vopred – v prípade, že cestujete k veterinárovi dlhšiu trasu, je vhodné, aby zvieratko bolo pripravené a nebálo sa

  • Používajte prepravku - ak budete prepravku používať iba na cestu k veterinárovi, bude sa báť a vystresuje ho už len pohľad na ňu. Preto je vhodné prepravku používať aj pred návštevou veterinára, psík si tak na ňu trochu zvykne a jeho cesta k veterinárovi bude v poriadku

  • Precvičovanie – spríjemnite psíkovi návštevu veterinára a skúste si doma precvičovať podobnú prehliadku. Jemne sa mu dotýkajte bruška, labiek, chvosta či pazúrov. Psík si tak na to zvykne a nebude mu to potom nepríjemné

  • Vezmite obľúbené pamlskynezabudnite na jeho obľúbené pamlsky, v prípade, že by vyhladlo

  • Pýtajte sa - neváhajte sa opýtať veterinára, na všetko čo Vás zaujíma ohľadom Vášho miláčika

CESTOVANIE SO PSÍKOM


Ak sa v budúcnosti chystáte cestovať so psíkom, bude potrebné si vybaviť aj pre psíka pas na cestovanie. Ide konkrétne o tzv. Petpas spoločenského zvieraťa, ktorý Vám vybaví Váš veterinárny lekár aj na počkanie. Ideálne je, ak si obstaranie pasu premyslíte pred vakcináciou proti besnote, pretože jej platnosť nastupuje až o 21 dní po vakcinácií a nalepení do pasu. O všetkých detailoch Vás určite spoľahlivo bude informovať aj Váš veterinárny lekár.
22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page