top of page
Search

Nahliadnite do našej práce: kastrácia, sterilizácia králikov

Updated: May 17, 2022



Pre kastráciu a sterilizáciu králikov sa prirodzene rozhodujú prevažne majitelia, ktorí tieto zvieratká chovajú ako svojich domácich miláčikov. Tento zákrok dokáže pomôcť vyriešiť problémy zvieratka s agresivitou, falošnou graviditou, problémy so značkovaním si močom, či dokonca ničením nábytku ohlodávaním.

Na našej veterinárnej klinike máte možnosť okrem iných veterinárnych zákrokov zrealizovať aj kastráciu alebo sterilizáciu Vášho králička, alebo iného drobného cicavca, ako je napríklad morské prasiatko.

Pripravili sme si pre Vás menší súhrn, ako postupujeme pri sterilizácii králice

Na úvod by sme Vám chceli bližšie popísať tento zákrok


VÝHODY STERILIZÁCIE/KASTRÁCIE

  • Prevencia nežiadaného potomstva - v prípade, ak by ste chceli nechať podstúpiť tento zákrok samicu králika, odporúča sa počkať, kým bude hormonálne aktívna. U nás na klinike čakáme s týmto zákrokom u oboch pohlaví aj do 8. mesiaca veku zvieratka. Jeho minimálna hmotnosť musí byť aspoň 1 kg z dôvodu, aby boli jeho orgány dostatočne vyvinuté

  • Zabránenie nepríjemnému správaniu a agresivite - samec zvykne byť agresívny hlavne z dôvodu, že si chce chrániť svoje územie. Pri samiciach je takéto správanie pozorované keď im vrcholí cyklus a práve toto je jeden z najčastejších dôvodov, ktorý vedie majiteľov k rozhodnutiu sterilizácie králika

  • Eliminácia falošnej gravidity - samice nemajú pravidelné obdobie ruje. Samica sama sebe privodí pocit, že je gravidná a následne sa začne podľa toho správať. Buduje hniezdo pre svoje mláďatá, začne byť agresívna, častokrát začne produkovať aj mlieko. Celý jej reprodukčný systém bol teda akoby oklamaný.

  • Prevencia ochorení pohlavného aparátu - týmto veterinárnym zákrokom je možné znížiť riziko vzniku rakoviny semenníkov u samcov a rakoviny maternice u samíc. Okrem toho znižuje riziko vzniku rakoviny vaječníkov a rakoviny mliečnych žliaz



PRIEBEH VETERINÁRNEHO ZÁKROKU STERILIZÁCIE SAMICE KRÁLIKA


Pred samotným zákrokom vyžadujeme návštevu kliniky počas ktorej zvieracieho pacienta vyšetríme a zhodnotíme, či jeho zdravotný stav umožňuje realizáciu danej operácie. Odporúčame aj predoperačné vyšetrenie krvi, na našej klinike máme k dispozícii prístroje, ktoré nám umožňujú získať výsledky analýzy do 15 minút. Zvieratko nesmie mať pred zákrokom hladovku, kľudne pred ním môže príjmať potravu.

Pacient dostane pred samotným zákrokom lieky proti bolesti, antibiotiká a lieky na podporu trávenia. Postupne ho uvedieme do sedácie a následne, prostredníctvom inhalačného anesteziologického prístroja do celkovej chirurgickej anestézie. V tejto fáze dokážeme umožniť aj priamy prísun kyslíka pacientovi. Jeho bruško sa musí vyholiť a vydezinfikovať. Čo sa týka rezu, vedie sa v stredovej línii a rezná ranka má dĺžku 3 – 4 cm. Potom nasleduje samotné vybratie maternice spolu s vaječníkmi. Po ich vybratí sa celá rana šije v troch vrstvách - brušná stena, podkožie a posledná vrstva je koža, ktorá sa šije skrytým vnútrokožným stehom so vstrebateľným šicím materiálom, následne teda nie je nutné vyberať stehy. Pri domácej starostlivosti je nevyhnutné aby zvieratko malo po zákroku zabezpečený predovšetkým pokoj, pohodlie, čistý priestor a kvalitné krmivo. Po zákroku majitelia doma podávajú zvieratku lieky minimálne 5 dní proti bolesti, antibiotiká a lieky na podporu trávenia (všetko sa podáva do úst zvieratka). Následne príde po niekoľkých dňoch pacient na veterinárnu kliniku na kontrolu.


JE POTREBNÉ SI UVEDOMIŤ...


Musíme si uvedomiť, že ide o chirurgický zákrok vykonávaný v celkovej narkóze a tento druh úkonu so sebou vždy prináša riziko, či už počas samotnej operácie, ako aj po nej. Riziko sa zvyšuje spolu s vekom zvieratka, preto odporúčame poradiť sa vopred s veterinárnym lekárom.
1,053 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page