top of page
Search

Kotercový kašeľ

Updated: May 17, 2022


V niektorých hoteloch pre psíkov a na cvičiskách patrí ich vakcinácia medzi základné podmienky prijatia.


ČO TO ZNAMENÁ?


Psincový (kotercový) kašeľ alebo Infekčná laryngotracheitída je komplex infekčných ochorení (vírus Parainfluenzy, Adenovírus, a ďalšie a sekundárne baktérie Bordetella, Pasterurella, Streptokoky a ďalšie). Postihuje dýchacie cesty psov najmä v prechodných obdobiach, na jar a jeseň a hlavne tie, ktoré sa pohybujú na miestach s väčšou koncentráciou zvierat (útulky, cvičiská, hotely, ale tiež sídliskové parky a podobne), alebo majú oslabenú imunitu (šteniatka, staršie psy).

AKO SA PREJAVUJE?


Klinické príznaky kotercového kašľa sa objavujú pribižne 9 dní po nakazení, pričom Váš psík sa nakazí väčšinou priamym kontaktom s chorým psíkom, alebo kvapôčkovo (najmä slinami pri kašľaní a kýchaní). Ochorenie postihuje horné dýchacie cesty (hltan, hrtan, priedušnicu), niekedy až dolné cesty dýchacie (priedušky a pľúca). Hlavným príznakom ochorenia je silný dusivý, záchvatovitý kašeľ, psík sa veľakrát skoro až ,,dusí", akoby prehltol nejaký predmet. Ďalšími príznakmi je číry až hlienovitý výtok z nosa, mnohokrát aj zvracanie hlienov. K celkovým príznakom patrí horúčka, nechutenstvo, apatia, zväčšenie lymfatických uzlín. Keďže sa väčšinou jedná o komplikovanejšie ochorenie - na začiatku vírusového pôvodu, sekundárne sa rozvinie aj bakteriálne, mnohokrát sa náš psík nevyhne liečbe antibiotikami. Liečba môže byť zdĺhavá, niekedy sa zvieratko dokonca dokáže nakaziť znova.

AKO VÁŠHO PSÍKA PROTI NEMU OCHRÁNIŤ?


Najlepšou prevenciou ochrany proti kotercovému kašľu je vakcinácia. Existujú dve formy: podkožná injekcia, ktorá sa musí revakcinovať o 3-4 týždne po prvej vakcinácii a následne o rok. Alebo aplikácia vstreknutím vakcíny do nosnej dierky, kde stačí jednorázová aplikácia a revakcinuje sa až o rok.

Vo väčšine hotelov a cvičísk patrí vakcináca medzi podmienky účasti. Vhodnou podpornou prevenciou je tiež dopĺňanie stravy zvieratka v prechodných ročných obdobiach na jar a na jeseň o preparáty, ktoré podporujú imunitu a o vitamíny.
V prípade otázok a potreby ďalších informácií sa neváhajte informovať u Vášho veterinárneho lekára.
121 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page