top of page
Search

Kastrovanie psa a sučky

Kastrácia je jeden z najbežnejších veterinárnych úkonov. Jedná sa o rutinný zákrok, pri ktorom odstraňujeme u sučiek vaječníky s maternicou laparotomicky (otvárame dutinu brušnú v strednej línii) a semenníky u psov preskrotálnou metódou (zákrok, kedy je vedený jeden rez pred mieškom).

Výhody kastrácie sučky


Kastrácia sučky má mnohé pozitíva. U starších nekastrovaných súk je zvýšené riziko pre rozvoj pyometre (zápalu maternice) a nie je to zďaleka jediný dôvod, prečo kastráciu podstúpiť. Medzi ďalšie benefity kastrácie patrí aj výrazné zníženie rizika cukrovky v neskoršom veku a prevencia rakoviny mliečnej žľazy. Ďalej tým zamedzíme opakujúcu sa falošnú graviditu, ktorá je pre sučku veľmi zaťažujúca a býva spojená s pseudolaktáciou či dokonca zápalom mliečnej žľazy.

Výhody kastrácie psa


U psov po kastrácii dochádza k celkovému upokojeniu temperamentu, a navyše zamedzíme nechcenému nakrytiu sučky, teritoriálnemu správaniu, značkovaniu, utekaniu za hárajúcimi sučkami. Je to tiež prevencia benígnej hyperplázie (nezhubné zväčšenie) prostaty a nádorov semenníkov. Ku kastrácii sa tiež pristupuje, pokiaľ nedôjde k zostúpeniu semenníkov a šteňa je staršie ako 4 mesiace.

Do 16. týždňa veku psa je možné ešte skúsiť medikamentóznu terapiu. Ak sa nezostúpený semenník neodstráni, následnou komplikáciou môže byť testikulárna torzia alebo nádory semenníkov. Kryptorchizmus (porucha zostupu semenníkov) je dedičné ochorenie, preto by mali byť odstránené oba semenníky zároveň.

Ako zákrok prebieha?


Pred samotným zákrokom si vás najskôr pozveme na konzultáciu a predoperačné vyšetrenie, kde na základe výsledkov preberieme priebeh zákroku a pooperačnú starostlivosť. Najvhodnejšia doba pre kastráciu je u sučiek po prvom háraní. Najskôr mesiac po háraní a najneskôr mesiac pred ďalším očakávaným háraním. Zákroku predchádza dodržanie minimálne 12 hodinovej hladovky, kvôli zníženiu rizika vracania po anestézii. Ráno si od vás psíka prevezmeme a popoludní, plne prebudeného si zase vyzdvihnete. Používame šetrnú anestéziu a psíkov nechávame nejaký čas v pokoji vo vyhrievaných boxoch, aby mali čas sa trochu zotaviť. Druhý deň si vás pozveme na kontrolné vyšetrenie. Stehy vyberáme, podľa stavu rany, 7 až 10 dní po zákroku.

Výhody kastrácie výrazne prevyšujú občasné komplikácie spojené so zákrokom. Možné riziká spojené s anestéziou minimalizujeme starostlivým predoperačným vyšetrením, kde posúdime celkový zdravotný stav. Máte ďalšie otázky? Neváhajte nás kontaktovať telefonicky alebo nám napísať na náš email.
5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page