top of page
Search

Kastrovanie mačiek a kocúrov

Kastrácia mačiek a kocúrov je jeden z najčastejších veterinárnych operatívnych úkonov. Ide o rutinný zákrok, pri ktorom odstraňujeme u mačiek vaječníky a u nás v ordinácii aj maternice. Zo zásady vykonávame tzv. ovariohysterektómiu (odstránenie vaječníkov i maternice), pretože aj na mačacej maternici sa môžu časom vyskytnúť patologické procesy. Kocúry kastrujeme tradične skrotálnou metódou.

Kastrácia kocúra


U kocúra je význam kastrácie hlavne v zamedzení rozmnožovania. Nekastrovaný kocúr má tendenciu sa túlať, brániť svoje teritórium, značkovať a púšťať sa do rôznych šarvátok. Veľakrát si z boja odnesie pekné šrámy.

Kastrovanie mačky


U mačiek sa podobne ako u sučiek zníži riziko vzniku rakoviny (mliečnej žľazy, vaječníkov, maternice). Kastrovaná mačka nemrouská (nemá ruju, nehára) a nebudete musieť riešiť starosti s nechcenými mačiatkami.

Ako zákrok prebieha?


Na kastráciu kocúra a mačky sa stačí objednať telefonicky, predoperačné vyšetrenie vykonáme pred zákrokom. Pred kastráciou odporúčame vyšetrenie na vírusové ochorenia FIV (tzv. mačacia AIDS) a FeLV (tzv. mačacia leukémia), ktoré sa častejšie vyskytujú u vonkajších mačiek a kocúrov, ktorí sa túlajú a dochádza u nich k rôznym stretom, práve pri ktorých môže dochádzať k prenosu chorôb.

Najvhodnejšia doba pre kastráciu je po dosiahnutí pohlavnej dospelosti, teda okolo 5. mesiaca života (v závislosti od veľkosti plemena). Zákroku predchádza dodržanie 8 hodinovej hladovky, kvôli prevencii zvracania pri anestézii. Ráno si od vás mačku/kocúrika prevezmeme a popoludní, plne prebudeného, si ho zase vyzdvihnete. Používame šetrnú anestéziu a všetkých našich pacientov nechávame nejaký čas v pokoji vo vyhrievaných boxoch, ktoré sa pýšia certifikáciou „cat friendly“, sú uspôsobené na zvýšenie komfortu a pohodlia Vašej mačky. Pri manipulácii s mačkami aj na hospitalizáciu používame pre väčší komfort a minimalizáciu stresu Feliway (mačací hormón navodzujúci pocit bezpečia a minimalizujúci stres). Druhý deň nasleduje kontrola. U kocúrov sa stehy nevyťahujú, používame plne vstrebateľné materiály.

U mačiek obvykle volíme vnútorné (intradermálne) stehy, ktoré tiež nevyťahujeme. Veľkú výhodu tieto stehy prinášajú u vonkajších mačiek, ktoré by sa na vyberanie stehov už nemuselo podariť chytiť.

Výhody kastrovania výrazne prevyšujú riziká a možné komplikácie spojené so zákrokom. Jediným proti môže byť riziko spojené s anestéziou. Komplikácie pri anestézii sú veľmi vzácne, ale nemožno ich úplne vylúčiť, preto vždy vykonávame predoperačné vyšetrenie. Máte ďalšie otázky? Neváhajte nás kontaktovať telefonicky alebo nám napísať na náš email.
17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page