top of page
Search

Kastrácia kocúra, sterilizácia mačky

Updated: May 17, 2022


Kastrácia kocúrov a sterilizácia mačiek patria vo veterinárnej medicíne k jedným z najčastejších preventívnych a terapeutických operačných zákrokov.

Preventívne sa týmito zákrokmi predíde možným neskorším zdravotným komplikáciám (zápalovým a nádorovým ochoreniam pohlavných orgánov, mliečnej žľazy, riziku výskytu infekčných ochorení, hormonálnym ochoreniam spojených s produkciou pohlavných hormónov a ďalším), neželaným znakom správania (značkovanie, bitky kocúrov apod.) a taktiež regulácii mačiatok, ktorých je bez domova stále veľké množstvo.

STERILIZÁCIA MAČKY (SAMICE)


Pri tomto chirurgickom zákroku sa otvára brušná dutina a odstraňujú sa vaječníky spolu s maternicou (ovariohysterektómia). Mačička ju môže podstúpiť vo veku 7 - 8 mesiacov, ale ideálne od hmotnosti 2 kg. Rekonvalescencia po zákroku je relatívne rýchla, niektoré mačičky už v deň operácie fungujú úplne normálne.

KASTRÁCIA KOCÚRA (SAMCA)


Je jednoduchší chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstránia semenníky, nadsemenníky a časť semenovodov. V prípade tejto operácie nie je potrebný chirurgický zásah do bruška. Najideálnejší vek kastrácie kocúra je 8. - 9. mesiac veku. Rekonvalescencia po zákroku je veľmi rýchla.

PO KASTRÁCII/STERILIZÁCII


si treba dať pozor na zvýšenie váhy zvieratka v dôsledku zníženia produkcie hormónov, čo spôsobuje spomalenie metabolizmu. Po tomto zákroku sa zvykne Vášmu zvieraciemu miláčikovi zvýšiť apetít a znížiť spotreba energie. V dnešnej dobe existuje obrovské množstvo špeciálneho krmiva vyvinutého pre potreby kastrovaného kocúra a sterilizovanej mačky, je čisto len na Vašom zvieratku, akú značku a príchuť krmiva si vyberie.

Ako vyplýva z tohto článku, kastrácia kocúra a sterilizácia mačky je benefitom pre Vás aj Vaše zvieratko, v konečnom dôsledku aj pre Vaše okolie. V prípade záujmu Vám radi poskytneme ďalšie informácie.
42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page