top of page
Search

Demodikóza, častá psia parazitóza

Updated: May 17, 2022


Demodikóza je parazitárne ochorenie, ktoré spôsobuje roztoč demodex canis, poznáme viaceré druhy tohto malého parazita. Ohrozuje hlavne jedincov so zníženou imunitou, je celosvetovo rozšírený. Jeho vývojový cyklus trvá 10-12 dní, prebieha hlavne v chlpových folikuloch alebo mazových žľazách.


PRENOS


Podľa štúdií je známy a potvrdený prenos tohto parazita z matky na šteniatka, ale je dokázané, že viac ako polovica psej populácie je bezpríznakovým nosičom týchto parazitov. Toto ochorenie sa môže vyskytovať u všetkých plemien psov. Napadnutie nimi je spojené aj s imunosupresiou (oslabenou imunitou) daného jedinca, hlavne u zvieratiek do 2 rokov života.


KLINICKÉ PRÍZNAKY


Klinické príznaky demodikózy môžeme pozorovať na hlave, v okolí očí, v okolí lôžok pazúrikov, v priestore medzi prstami, na labkách a inde. U neliečenej demodikózy môže prísť až k celotelovému postihnutiu. U mačiek je toto ochorenie omnoho vzácnejšie ako u psov.

DIAGNOSTIKA


Toto ochorenie sa diagnostikuje pomocou hlbokého zoškrabu, nie vždy sa však veterinárovi môže podariť zachytiť demodex, to je ovplyvnené ich pohyblivosťou v koži, ak sa však v preparáte nájde je to potvrdenie diagnózy.

TERAPIA


Terapia spočíva v opakovanom podaní ektoparazitík buď vo forme pipety alebo granulky, nie všetky druhy pipiet a tabliet zaberajú, je potrebné sa poradiť s veterinárnym lekárom.

Samozrejme popri tom ako demodex napadá kožu môže dochádzať k sekundárnej infekcii, na ktorú sú potrebné antibiotiká, prípadne šampóny doporučené veterinárnym lekárom, v liečbe pomáhajú prípadne aj vitamíny na podporu imunity.


PREVENCIA


Odporúčame dezinfikovať aspoň peliešok, aj keď sám o sebe tento parazit mimo kože stráca celkom rýchlo schopnosť infekcie. Sú hostiteľsky špecifickí, takže pre ľudí neznamenajú vysoké riziko.


75 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page