top of page
Search

Čo je to osina a aké sú jej riziká?

Updated: May 17, 2022




Osinu považujú najmä psíčkari za strašiaka jarných a letných dní. Ide o semená tráv, ktoré sú neuveriteľné ostré a dokážu spôsobiť našim domácim miláčikom nepríjemné zdravotné problémy.


Vďaka svojmu zloženiu a tvaru sa ľahko prenesú prichytené na srsti zvierat alebo pôsobením vetra čo najďalej. Zapichnutá a z kože trčiaca osina sa dá vytiahnuť, ak je včas odhalená. Neskôr sa stratí pod kožou v tkanive a môže putovať pod kožou psíka aj v hĺbke niekoľko centimetrov, v ojedinelých prípadoch sú to až desiatky centimetrov. V prípade, že osina sa zaborí hlboko do tela psíka je potrebný na jej odstránenie chirurgický zákrok.


UCHO


Ak sa osina prichytí v blízkosti ušnice, je dosť pravdepodobné, že psík ju trasením hlavy nechtiac posunie až do zvukovodu. Vy ju nevidíte, ale u Vášho psíka budete môcť zaregistrovať trasenie hlavou, prípadne škriabanie. Ak spozorujete tieto príznaky, mali by ste hneď navštíviť veterinárneho lekára. Osinu v uchu je možné diagnostikovať vizuálne jednoduchým vyšetrením otoskopom. Na našej klinike využívame videootoskop a osinu alebo kus ostrej trávy máme možnosť vidieť na veľkej obrazovke vďaka čomu ju bezpečne vieme odstrániť.


OKO


Ďalšie miesto pre časté a jednoduché usídlenie osiny na tele nášho psíka je oko. Obvykle sa osina ukryje za tretie viečko, vo vnútornom očnom kútiku. Oko reaguje extrémnym slzením, alebo opuchom. Psík si okolie oka zvykne následne škrabať labkou. Aj v tomto prípade je ideálne čím skôr navštíviť veterinára.

LABKY


Osiny tiež často lokalizujeme v medziprstových priestoroch labiek. Sprievodným javom u nášho psíka je intenzívne vylizovanie labiek, vyhryzávanie, v horšom prípade krívanie a bolestivosť. Ak zaregistrujete, že Váš psík sa intenzívne venuje určitému miestu na labke, treba ho dôkladne prezrieť.

NAŠE ODPORÚČANIE


Po každej prechádzke poriadne prezrite telo Vášho psíka. V prípade podozrenia, že má niekde zapichnutú osinu kontaktujte veterinára. Ak nezbadáte nič vizuálne, všímajte si aj prípadné zvláštne chovanie Vášho domáceho miláčika, ktoré Vám môže veľa naznačiť. Posnažte sa pri venčení vyhýbať miestam, kde rastú takéto typy obilnín a kde je vyššia koncentrácia osín, najmä v jarnom a letnom období.
206 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page