top of page
Search

Ako sa starať o králika


10 krokov k správnej starostlivosti o Vášho nového domáceho miláčika



Krok 1: Pripravte králikovi bezpečné domáce obydlie

Existuje viac možností ako ubytovať králikov vo vnútri. Môžu žiť voľne v izbe / izbách (bezpečných pre králikov), v ohrádke alebo vo väčšej klietke. Ak chováte králiky v klietke, ich priestor by mal byť dostatočne veľký, aby mali dosť priestoru na behanie. Králiky by mali byť pravidelne vypúšťané z klietky / ohrádky na niekoľko hodín denne kvôli pohybu. Uistite sa, že hlavné umiestnenie králika nie je izolované od Vás alebo od Vašej rodiny. Obývačka je dobrá voľba na umiestnenie klietky.

Krok 2: Uistite sa, že Váš dom je pre králika bezpečný

Králiky potrebujú veľa miesta, aby behali a skúmali svoje okolie. Aby ste im vytvorili dostatočný priestor a zároveň ochránili váš majetok, budete musieť vytvoriť pre vášho králika bezpečné miesto. To zahŕňa hlavne skrytie všetkých káblov, resp. ich zdvihnutie do výšky 1 metra, aby boli mimo dosahu králika.
Ak nechcete, aby boli okrajové lišty ohlodané, môžete ich zakryť chráničom z umelej hmoty alebo obkladovými pásmi. Budete potrebovať uzavrieť niektoré miesta, pretože králiky radi ohlodávajú spodok postelí, veci v knižnici, domáce rastliny a budú sa snažiť žuť všetko, na čo dosiahnu. Pozor na jedovaté rastliny.

Krok 3: Postarajte sa o čerstvé seno

Seno by malo byť hlavným zdrojom výživy.  Čerstvé seno by králiky mali dostať každý deň. Mladé králiky by mali dostať lucernové seno. Dospelé králiky by mali byť kŕmené kvalitným lúčnym senom napr. timotejkovým. Dobrá voľba je použitie senníka. Seno tak zostane suché, čisté a stále dostupné.
Krok 4: Postarajte sa o čerstvú listovú zeleninu, o granuly bohaté na vlákninu a čerstvú vodu
Denne Vášmu králikovi dopĺňajte kvalitné seno, čerstvú zeleninu (brokolica, mrkva, paprika, čínska kapusta...), granuly bohaté na vlákninu (v obmedzenom množstve pre dospelého králika) a čistú vodu. 

Krok 5: Pripravte toaletu

Králiky majú prirodzený sklon vyprázdňovať sa a močiť na jedno miesto.  Využite túto výhodu a založte toaletu pre králiky strednej veľkosti alebo plytkú nádrž v blízkosti, no nie hneď vedľa ich misky s jedlom a vodou ako aj v blízkosti senníka. Umiestnite tenkú vrstvu recyklovaných peletiek bezpečných pre králiky na dno toalety. Nepoužívajte hlinené / hrudkujúce podstielky alebo drevené piliny, keďže nie sú pre králiky bezpečné.

Krok 6: Postarajte sa o podnetné prostredie

Králiky sa ľahko začnú nudiť. Nepotrebujú len priestor na pohyb, ale rovnako potrebujú aj stimuláciu- povzbudenie. Skvelé sú hrady, domčeky či tunely z kartónu. Králiky strávia hodiny vyhryzovaním nových okien a vchodov. Tiež im poskytujú tichý úkryt, keď je to potrebné. Môžete im tiež zabezpečiť aj rôzne hračky, aby ste vzbudili ich záujem.

Krok 7: Starajte sa o srsť a pazúriky Vášho králika

Králiky sú prirodzene čistotné zvieratá, často sa umývajú, ale musíte ich aj pravidelne česať. Králiky niekoľkokrát ročne pĺznu. Je preto veľmi dôležité, aby ste Vášho králika česali a odstraňovali mu tým prebytočnú srsť. V opačnom prípade ju králik môže prehltnúť a mať vážne tráviace ťažkosti. Pravidelné strihanie pazúrikov je tiež dôležité, lebo ich dlhé pazúriky sa môžu zachytiť o rôzne veci, alebo môžu zarásť do labky králika.

Krok 8: Prineste Vášho králika k veterinárovi - špecialistovi pre králiky

Králiky sú zvieratá, ktoré sú v prírode korisťou a preto ich prirodzeným inštinktom je zatajiť akékoľvek symptómy choroby. Musíte dohliadnuť a zaistiť, aby králik pravidelne jedol, pil a vyprázdňoval sa. Ak si všimnete akúkoľvek zmenu v správaní, je veľmi dôležité, aby ste ihneď zavolali veterinárovi - špecialistovi na králiky. Okrem zareagovania na chorobu, je tiež nevyhnutné, aby ste brávali králika na pravidelné veterinárne kontroly. Veterinár mu môže skontrolovať uši, oči, zuby a brucho, aby sa ubezpečil, že je v dobrom stave. Zvážte tiež kastráciu alebo sterilizáciu králika. Kastrácia / sterilizácia môže znížiť agresívne správanie, zlepšiť toaletné návyky a celkové zdravie králika.

Krok 9: Porozumejte králikovmu jedinečnému jazyku a správaniu

Králiky sú odlišné od mačiek a psov. Je nevyhnutné, aby ste porozumeli, ako králiky rozmýšľajú, aby ste Vy a Váš králik mohli žiť spolu spokojne. Uspokojením prirodzených potrieb králika si s ním môžete vybudovať dôveryhodný a milujúci vzťah.

Čo budete pre králika potrebovať :


Klietka a ohrádka, pričom klietka musí byť dostatočne vysoká na to, aby sa v nej králik vedel postaviť na zadné labky.
Klietka - 100 cm vysoká alebo vyššia, aby králik nemohol vyskočiť. 
Kryty na káble 
Ochrana nábytku a soklov
Bezpečnostné dvierka pre bábätká
Toaleta
Podstielka bezpečná pre králiky
Misky na jedlo a vodu - keramické misky sú ťažké, a tak ich králik nemôže prevrátiť. 
Senník - pomôže Vám udržiavať seno stále čerstvé a dostupné pre králika.
Ochrana podlahy v blízkosti králika. Uistite sa, aby bola z tvrdej umelej hmoty, aby bola odolná proti žuvaniu. 
Krmivo (seno, granuly, zelenina a voda)
Úkryt, domček alebo tunel
Hračky na žuvanie
Rôzne drevené a lanové hračky pre aktivitu a hru, zaujmú pozornosť králikov. 
Kliešte na pazúriky 

Krok 10: Zabezpečte králikovi preventívnu zdravotnú starostlivosť


Keď sa rozhodnete kúpiť si králika, je veľmi dôležité, aby ste s ním navštívili veterinára. Vo veterinárnej klinike Super zoo Veterina Vám ponúkame prvú bezplatnú zdravotnú prehliadku a konzultáciu o preventívnej zdravotnej starostlivosti o Vášho nového člena rodiny, ktorá zahŕňa:

⦁ Vakcinácia


Ako každý zodpovedný majiteľ domácich miláčikov, aj vy chcete, aby váš králik mal šťastný a zdravý život. Mali by ste ho preto dať zaočkovať proti myxomatóze a moru králikov - vírusová hemoragická septikémia.

Myxomatóza je neliečiteľná smrteľná choroba. Začína sa zápalom očných spojiviek. Neskôr sa nakazeným králikom vytvorí opuch okolo hlavy a pohlavných orgánov, králiky sú čoraz slabšie, oslepnú a nakoniec zahynú. Ak sa neočkovaný králik nakazí myxomatózou, bude to preňho osudné.

Ako sa môžu miláčikovia nakaziť myxomatózou? Hlavná cesta tejto infekcie vedie cez infikovanie sa parazitmi / hmyzom (napríklad: blchy a komáre), ktoré predtým bodli už infikovaného králika. Aj mušky a roztoče sú podozrivé z rozširovania tejto choroby a samozrejme priamy kontakt s infikovaným králikom. Všetky domáce králiky - vonku alebo vo vnútri – sú v nebezpečenstve.

Ako môžeme chrániť králiky pred myxomatózou? Vakcinácia je základom v balíčku ošetrení, ktoré by ste mali absolvovať, aby ste chránili vášho králika. Králiky môžu byť očkované už vo veku 5 týždňov s kombinovanou vakcínou proti Myxomatóze a vírusovej hemoragickej septikémií.

⦁ Odčervenie


Najlepší spôsob, ako zabezpečiť, aby bol Váš králik bez parazitov, je prevencia. Odporúčame Vám, aby ste sa porozprávali s Vašim veterinárom o liekoch, ktoré sú určené pre králiky. Ideálne je dať urobiť koprologické vyšetrenie trusu. Najväčším strašiakom pre majiteľov králikov je známy intracelulárny parazit kmeňa Microsporidie- Encephalitozoon cuniculi.

⦁ Dentálna kontrola


Králiky majú zuby, ktoré neustále rastú počas celého ich života. Správnym kŕmením si králiky prirodzene zuby obrusujú pri žraní. Pri nevhodnej strave králik nemá správnu techniku hryzenia potravy a jeho zuby môžu prerastať. Vtedy potrebujú brúsenie zubov u veterinára.

⦁ Kastrácia a sterilizácia


Existuje veľa výhod, prečo dať králika kastrovať / sterilizovať. V prvom rade sterilizovaný králik môže žiť dlhší a zdravší život, pretože riziko rakoviny a infekcia močových ciest je značne znížené.

Králik, ktorý je kastrovaný/sterilizovaný je pokojnejší a ľahšie sa oňho stará. Ich deštruktívne zvyky trošku ustúpia, avšak nestratia svoju jedinečnú povahu. Kastrované králiky sa ľahšie naučia používať toaletu a majú menej nutkania značkovať si svoje územie močom.

S kastrovanými králikmi sa ľahšie nadväzuje priateľstvo, kvôli ich kľudnejšiemu správaniu. A samozrejme, kastrovaný pár Vás neprekvapí s hniezdom malých králikov. I keď sú králiky roztomilé zvieratká, môže nastať problém s premnožením.
Najlepší čas na sterilizáciu Vášho králika je pre samčekov vo veku 3 alebo 5 mesiacov, a pre samičky vo veku medzi 4. a 6. mesiacom, kedy sa dovŕši ich pohlavná zrelosť.

⦁ Gastrointestinálna kontrola a výživa


Veľmi vážnym a bežným zdravotným problémom, ktorý sa u králikov prejavuje, je nepriechodnosť čriev, ileus. Dochádza k zastaveniu peristaltiky a k hromadeniu natráveniny v žalúdku a v črevách. Je to potencionálne smrteľný stav, kedy sa tráviaci systém spomalí a úplne zastaví. 

POZNÁMKA:  Ak Váš králik nežerie / nepije / nebobkuje / nemočí, toto sú vážne symptómy. Ihneď zoberte králika k veterinárovi. Ak hľadáte veterinára, špecialistu na králiky, radi Vás privítame vo veterinárnej klinike Super zoo Veterina v Avion Shopping park v Bratislave.
Králiky sa už dnes často dožívajú stredného veku (5-6 rokov). Odporúčame preto konzultovať s veterinárom aj starostlivosť o staršie králiky.

Aby bol váš králik zdravý, doprajte mu: zdravú stravu, pohyb a pravidelné veterinárne kontroly.






936 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page