top of page
Search

Ako dostať našich domácich miláčikov do formy

Updated: May 17, 2022


Obezita sa považuje za ochorenie, ktoré má negatívny vplyv na dĺžku a kvalitu života zvieratka. Nadváha a obezita našich domácich maznáčikov sa považuje za obzvlášť citlivý problém a nemali by sme pred ním zatvárať oči.


VZNIK ZDRAVOTNÝCH PROBLÉMOV

Toto ochorenie so sebou prináša vznik zdravotných problémov:
  • srdcové ochorenia,

  • ťažkosti s dýchaním,

  • reprodukčné problémy,

  • znížená kvalita života,

  • problémy s kĺbmi...

Náhla zmena hmotnosti môže signalizovať, že s našim zvieratkom niečo nie je v poriadku. Či už z hľadiska endokrinologického (v prípade ochorení diabetes mellitus alebo Cushingov syndróm). Môže tiež ísť o nežiaduci efekt sterilizácie, ktorá ovplyvňuje metabolizmus a robí zvieratko náchylnejšie k nadváhe. Príčiny môžu byť rôzne. Najviac vyskytujúce sa príčiny obezity u zvierat sú nevhodná strava, málo pohybu, zotavovanie sa po úraze, genetická, alebo plemenná predispozícia, vek zvieratka, hormonálne poruchy, kastrácia.

AKO POSTUPOVAŤ V PRÍPADE OBEZITY?


Ak máme podozrenie, že náš psík alebo mačička trpia obezitou odporúča sa najskôr navštíviť veterinára. Overí a zhodnotí jeho aktuálny zdravotný stav. Súboj s obezitou je vždy beh na dlhú trať pri ktorom treba byť zásadový, veď ide o zdravý a spokojný život našich miláčikov.

Hlavným princípom boja s nadváhou je správne a prísne nastavená diéta, čo predstavuje hlavne vhodný výber krmiva, ako aj reguláciu jeho množstva. Pri výbere stravy musíme následne prihliadať okrem veku zvieratka aj na jeho životný štýl. Riešenie obezity v praxi znamená to isté, čo aj u ľudí. Najmä zníženie prísunu maškŕt a zabezpečenie zvýšenia pohybovej aktivity zvieratka predstavuje dôležitý a zásadný prvok v procese znižovania jeho nadváhy. Dôležité je aj pravidelné sledovanie úbytku váhy.
104 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page