top of page
Search

Aká je správna prevencia proti kliešťom?

Updated: May 17, 2022


Medzi najčastejších hostiteľov ohrozujúcich psov a mačky pri ich potulkách prírodou patria kliešte a blchy. Nikto sa určite nepoteší, keď natrafí počas úpravy srsti svojho domáceho miláčika na neželaných cudzopasníkov.

Tieto parazity sú hematofágne, živia sa krvou organizmu, na ktorom parazitujú. Najviac závažné ochorenia spôsobené kliešťami u zvierat sú borelióza, babesióza, anaplazmóza, či ehrlichióza. Už len samotné prisatie kliešťa je bolestivé a nepríjemné. Miesto prisatia je začervenané a podráždené. Je dôležité, aby sme včas odhalili kliešťa, pretože to môže znamenať dobrú prognózu. Ide o to, že ak sa kliešť nestihol ešte poriadne prisať na tele zvieraťa, nemusí to ešte predstavovať vznik vážneho ochorenia. Avšak v prípade, že nie je odhalený včas, ale práve naopak – príliš neskoro, môže to v určitých prípadoch značiť aj smrť psíka.

KEDY A KDE MÔŽEME NATRAFIŤ NA KLIEŠŤE


Kliešte sa začínajú objavovať už s príchodom prvého jarného slnka, teda samotným oteplením – už od začiatku jari. Ich hlavná sezóna je obdobie od konca marca do októbra. Obľubujú hlavne listnaté stromy, zmiešané lesy. Číhajú aj na spodných stranách opadaných listov, či steblách tráv. Ide hlavne o oblasti, kde prevláda teplejšia klíma. V podstate môžu byť všade okolo nás, kde sa nachádza vyššia tráva a kríky.

AKO SPRÁVNE MÔŽEME VYTIAHNUŤ KLIEŠŤA?


Ak sa pokúsime vytiahnuť kliešťa bez pomoci veterinára, mali by sme vedieť, že sa neodporúča potierať kliešťa olejom, je to z toho dôvodu, že dýcha celým povrchom tela a olej spôsobí jeho dusenie a následne vylučuje baktérie a vírusy z jeho tela do tela psa alebo mačky. Riziko nákazy sa tým môže ešte zvýšiť. Dobrý nápad nie je ani krútenie kliešťom v smere či proti smeru hodinových ručičiek. V podstate stačí kliešťa len trochu vykývať do strán a kolmo vytiahnuť. Na vytiahnutie je dobré zvoliť špeciálnu pinzetu určenú na odstránenie kliešťov. Miesto, kde bol kliešť prisatý je vhodné vydezinfikovať. Ak sa Vám nepodarí odstrániť celého kliešťa, vyhľadajte veterinárnu pomoc.

AKÝ SPOSOBOM MÔŽETE OCHRÁNIŤ MILÁČIKA:

PIPETY ALEBO SPOT-ON


Medzi najznámejší prostriedok proti kliešťom a blchám sa považuje tzv. pipetka alebo spot-on. Účinnou látkou v pipete býva najčastejšie fipronil (Frontline Combo), permetrín (Advantix), dinotefuran (Vectra3D) a fluralaner (Bravecto).

Pri výbere vhodného prípravku proti kliešťom pre mačku nezabúdajte, že mačky nevedia odbúrať permetrín, a preto sú prípravky s touto účinnou látkou pre mačku toxické! Pozor na to!


Niektoré pipetky obsahujú navyše látky, ktoré majú aj repelentný účinok, a dokážu vďaka tomu odpudzovať lietajúci hmyz (Advantix, Vectra 3D). Parazit je usmrcovaný už pri kontakte s kožou, ešte skôr ako sa do nej prisaje a uchytí. Tým predchádzame prenosu infekcie. Spot - on prípravky sa aplikujú zvieratku priamo na kožu za krk alebo medzi lopatky. Trvanie účinku prípravku sa predpokladá väčšinou na mesiac, avšak výnimkou je prípravok pod názvom Bravecto. Ide o pipetku s účinnosťou až 3 mesiace. Sú vhodné hlavne pre psy, ktoré sú v častom kontakte so svojimi majiteľmi, rodiny s malými deťmi, či výstavné psy.

JE VHODNÝ AJ OBOJOK?


Antiparazitné obojky vhodné pre psy a mačky sa od seba odlišujú buď účinnou látkou, alebo dobou ich pôsobenia. Doba, na akú dokáže obojok ochrániť zvieratko proti kliešťom je v rozmedzí 4 – 8 mesiacov. Spôsob ich pôsobenia je nasledovný: účinná látka sa postupne uvoľňuje a tým zabezpečuje dlhodobý účinok. Aby mohol takýto obojok správne fungovať, musí byť v kontakte s kožou zvieraťa. Ak obojok skladáme dole, jeho účinok sa postupne znižuje. Medzi známe obojky patria tzv. Scalibor či Foresto. Existujú aj obojky odolné voči vode. Výhodou je predovšetkým aplikácia a dlhodobá účinnosť. Za nevýhodu sa považuje špecifická vôňa obojkov, ktorý obťažuje obvykle majiteľov bytových psov.

SPREJE, ŠAMPÓNY A ICH ÚČINNOSŤ


Prostriedok proti kliešťom môže mať aj podobu šampónu alebo spreja. Je dôležité použiť dostatočné množstvo prípravku a následne ho rovnomerne roztrieť po celom tele zvieratka. Pri niektorých prípravkoch je pravdepodobné, že dokážu usmrtiť len parazity prítomné na tele zvieraťa. Spreje a šampóny sú vhodné pre mláďatká a zvieratá, ktoré potrebujú ochranu len príležitostne (ide o jednorazovú príležitosť). Nevýhoda: nepríjemná aplikácia pre zviera, krátkodobý účinok.

ANTIPARAZITNÉ TABLETKY PRINÁŠAJÚ OBAVY


Medzi najúčinnejšie antiparazitiká patria prípravky s účinnými látkami patriacimi do skupiny tzv. isoxazolínov. Tabletky sú ochutené, psy ich prímajú bez problémov. Ich účinnosť začína pôsobiť proti kliešťom a blchám už za 8 -12 hodín. Na trhu sú dostupné už tabletky s rôznou dĺžkou účinku, ako napr. Bravecto – 3 mesiace, NexGard – 4 týždne, Simparica 5 týždňov. Voľba tabletiek sa môže zvoliť u psíkov od 8 týždňa veku a od hmotnosti 1,5 kg. Správnou voľbou je najmä v rodinách s malými deťmi, ktoré majú dlhosrstých psov. Ich výhodou je perorálna aplikácia, nevýhodou je účinnosť prípravku - kliešť sa prichytí a uschne na zvierati, následne odpadne. Nemajú repelentný účinok.

ALTERNATÍVNE PRÍPRAVKY NA PRÍRODNEJ BÁZE


Ide o formu roztokov alebo prípravkov na princípe bioenergie, či ultrazvuku. Účinnosť bio- prípravkov je otázna, názory na ňu subjektívne.
Informácie uvedené na našej stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.
180 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page